Saturday, January 22, 2011

LAUPÄEV, 22. JAANUAR 2011

SK MM-ks ettevalmistav trenn.

Juba mõnda aega mõlkus mul mõttes, et peaks üks kord kuus hakkama tegema trenne, kus looks koertele võimalikult ligilähedased suurvõistluste tingimused. See oleks justkui ettevalmistav treening MM-ks. Hetkel oleme MM-le sõitjatest kindlad minejad meie Rikaga ja seepärast on see projekt eelkõige suunatud Rika ettevalmistamisele. Kuid üksi pole sellist trenni mõtet teha, pole ju suurvõistlustel me ka üksinda, seepärast plaanisin kaasata sellesse projekti EVÕI klassis osalevad koerad - on ju hetkel neil kõigil veel võimalus kvalifitseeruda MM-i koondisesse, kuigi jah pea kõik on avaldanud arvamust, et sel korral veel ei osale. Aga nagu on ütlus: "ära kunagi ütle iial", seepärast arvan, et kõigil neil on veel võimalus teha trenne ja alles mõne aja pärats langetada oma kindel otsus.

Suured tänud TAKO-le, kes võimaldab meil kasutada halli üks kord kuus selle ürituse läbiviimiseks.

Täna sai siis teoks esimene trenn. Suured tänud Evile ja Gelole, Aljole ja Aronile, Svetale ja Winnile, Karinile ja Popile ning Viktoriale ja Bertale, kes ei pidanud paljuks tulla täna meiega koos trenni tegema.

Suur tänu Priit Ratturile, kes nõustus tulema meile liikumisjuhiks.

Võtsime oma sooritused ka videosse, seega hea võrrelda edaspidi selle treeningu tulemusi.

EVÕI võtteid tegime MM-i kava järgi.

Võistlejad said endale kõik võistlusnumbrid, koertel kontrolliti kiipe ning enne platsile minekut tervitas liikumisjuht kõiki võistlejaid ja koeri.

Individuaalvõtete ajal kõik, kes platsil ei olnud, pidid hoogsalt sooritustele kaasa elama. No ja Rika soorituste ajal sattusid kõik ikka päris hoogu, kuid see oli ainult hea. Meenus kohe Bratislava MM, kus kõik toimus meeletus näitusemelus, kus lärm oli 10 korda suurem, kui meil täna hallis.

Platsi vasakus servas oli meil ka lindiga eraldatud umbes 2m riba, kus paralleelselt platsil toimuvaga sai keegi teha teatud võtteid.

1. Püsilamamine.

Kõik 6 koera lamasid ühel ajal ja järjestus oli järgmine: Rika, Popi, Aron, Gelo, Winni, Berta. Võte kulges kenasti, ei olnud mingeid arusaamatusi, tore, et ka suurte isaste koerte omanikud on saanud üle oma hirmudest ja täna ei olnud meil mingit lunimist, et ma ei taha selle või teise kõrvale.

Rika läks lamama ilusti esimesest käsust ja kenasti otse ning pea läks ka kohe ilusti maha. Püsis peaaegu kõik need 4 minutit kenasti, kuid veidi enne lõppu nägin, et tüdruk muutus kuidagi rahutuks - ta ei liikunud paigast, kuid kõrvad läksid kuidagi kahtlaselt kikki ja kogu olek oli justkui pinges. Kuid püsis kenasti lõpuni. Kui peidust välja tulime, siis alati Rika tõmbab kõrvad taha justkui kartes, et teeb midagi valesti, kuid õnneks püsib kuni lõpuni asendis. Põhiasendisse tõusmine oleks võinud olla krapsakam ja rohkem püstisem.







2. Püsiistumine.

Siin alguses veidi tundis ennast ebakindlalt ja lasi veidi madalamale, kuid siis sai kindluse tagasi ja kuni lõpuni väga ilusti.





3. Kõrvalkõnd.

No sellega ma täna küll rahule ei jäänud. Kõrvalkõnd algas ruudu suunas. Nagu karta oli nii ka juhtus, tähelepanu oli suunatud täielikult ruudule ja keskendumine minule oli null. Ja tänu sellele oli ka edasi pidevat kontakti kaotust. Vasakpöörded ei olnud ilusad. Tagasi sammud olid päris halvasti. Jooksu alustamisel kaotas täielikult kontakti. Ümberpööretel jäi maha. Aeglane kõnd oli päris ilus. Kuid kohapeal pööretel jäi põhiasendis viltu.



4. Suunatud toomine.

Kiirused olid head, märgis kiire peatus, kuid oleks võinud olla rahulikum. Hantli haaramisega tekkis aga väike arusaamatus. Tegime suunatud toomist samale poole, kus oli ruut ja Rika pidi tooma hantlit, mis oligi just ruudu juures. Ta jooksis veidi hantlist paremalt mööda ruudust läbi ja siis keeras tagasi, et võtta hantel. Põhiasend, hoidmine ja lahtilaksmine korras. Kuid lasi ennast häirida kõrvalistest helidest. Hantli võtmisel muutus rahutuks ja tammus jalgadel oodates preemiat.



5. Juurdekutsumine.

Kuna ruut oli meil kogu aeg maas halli vasakus tagumises servas, siis tahtsin juurdekutsumist teha nii, et alustame samalt küljelt kus ruut, kuid teisest platsi servast. Jätsin koera lamama ja eemaldusin. Rika jäi hullumeelsete fännide meelevalda, kuid ta pidas ennast vapralt üleval ja ei lasknud üldse ennast häirida, kuigi need kolistasid lausa tema kõrval. Lamama läks väga hea kiirusega. Kiirused olid Rikal head. Seisa peatus oli päris hea, kuid lama peatusega taas veidi roomas. Põhiasendisse tuli aeglaselt, kuid korrektselt. Ennetamisi ei olnud.



6. Ruutu saatmine.

Nagu ma juba ette oletasin, sai juurdekutsumise alguspunkt paljudele koertele saatuslikuks. Rika tegi vea märki minemisel, jäi märgist oma pool meetrit eemal seisma. Ruutu aga läks otse ja heal kiirusel, kuid kaldus veidi liigha paremasse serva ja käsu vist andsin ka liiga hilja, sest pidama jäi alles paremas tagaservas. Veidi lasi ennast häirid kohtunikust, ke sliikus tema taga. Kõrvaletulek oli ilus, samuti põhiasend.



7. Kaugjuhtimine.

Enne eemaldumist lamama läks väga ilusti ja kiiresti. Keskendunult jälgis mind. Istuma tõusis ilusti, seisma tuli ka väga ilusti. Lamama minnes aga veidi nihkus ette. Seisma tõusis ilusti, istuma minne aga veidi nihkus taas ette. Asendite vahetused olid ilusad ja kiired. Põhiasend oleks võinud olla krapsakam ja parandas seda.



8. Eseme äratundmine.

Sooritus ise oli täna perfektne. Väike tõmblemine oli kui anti LJ juht ütles "käsk" ja võisin teda saata. Ilusti läks ringiga ümber esemete, jooksis lõpuni ja tagasitulles võttis õige. Kiirus hea, töötas korralikult, hoidmine korras ning loovutas ilusti. Põhiasend korras. Kuid pärast loovutust taas see väike tammumine.



9. IDARI - uue skeemi järgi.

Peatused planeerisime järgmiselt : lama - istu - seisa. Algas kõik ilusti ja siis, esimese koonuse juures, kus pidin tegema ümberpöörd jätkasin mina liikumist vana harjumuse järgi. Kui taipasin, siis loomulikult oli minu käitumine selline, et Rika arvas kohe, nüüd on midagi untsus ja tõusis ülesse. No sellist asja poleks ma iial osanud arvata, et nii automaatne on inimese mälu.
Alustasime uuesti ja nüüd sujus kõik kenasti. Kõrvalkõnd oli tavalisest palju parem, kuid ikka veidi närviline. Rika võttis kenasti kõik asendid ja mis kõige rohkem rõõmu tegi, need asendid olid päris otse. Ja ta ei vaadanud mulle kordagi järele kui temast möödusin. No tubli tüdruk, oskad ikka vahel üllatada.



10. Metallhantel üle tõkke.
Sooritus ise oli perfektne, kuid taas kui võtsin hantli, muutus koer kärsituks, hakkas jalgadel tammuma ja ootas preemiat. Vot seda peame hakkama tublisti harjutama.



Kõigi soorituste juures premeerisin ühest kohast teise minekut ning kontakti võtmist enne võtte algust.

No kuna meie fännklubi oli ikka oma ülesannete kõrgusel, siis oli Rika üsna kenasti häiritud ja vastavalt olukorrale ka oma sooritused tegi.

Kuna täna oli meil esimene kokkusaamine, siis võis korralduses esineda puudujääke, kuid järgmine kord juba tean, kuidas asja paremini korraldada.

No comments:

Post a Comment