Saturday, March 17, 2018

LAUPÄEV, 17.MÄRTS 2018

Sõnakuulelikkuse võistlused Soomes

Aeg lendab uskumatult kiiresti ja meie viimasest SK võistlusest on möödas juba pool aastat. No oli ka viimane aeg uuesti minna platsile ja üle vaadata, mis on meeles ja mis ununenud on. Tõele au andes, ega me oleme vahepeal usinasti treeninud ka ja nüüd oli käes hetk, kui üle vaadata, kas raske tö tasus ennast ka ära. Osalesime täna Soomes, Lahtis Villähten Agility - Urheilijat ry poolt korraldatud SK võistlustel, mis selgus, oli lausa tõsine Soome - Eesti - Hispaania maavõistlus. Meie siis esindasime Eestit, Hispaaniast oli kohale tulnud Dani Diaz, kellega varem oleme kohtunud mitmetel SK MMdel ning Soome pool oli esindatud kahe võistlejaga.

Võistluspäev algaski SK3 klassiga ja võistluse avalöögi tegime meie Itiga. Enne platsile minekut oli neiu üsna ärevil, kuid püüdsin meelde tuletada, mida sellises olukorras pean tegema ning nii ka tegin. Iti rahunes päris ilusti ja tegime kõrvalplatsil veidi meeldetuletusi, kuidas võistlustel tuleb käituda. Võistlus oli jagatud kolme ossa, millest ühe moodustasid püsivõtted ja individuaalvõtted olid samuti jagatud kahte ossa. Polegi ammu osalenud sellistel võistlustel, kus ei pea kõiki kaheksat võtet järjest tegema. Koera motivatsiooni hoidmisel on selline süsteem üsna sõbralik.

Võistluste kohtunik oli Harri Laisi Soomest.

Dani Diazi osavõtt oli tekitanud Soome SK tegijate seas üsna suurt elevust ja seetõttu oli võistlustele tulnud üsna arvukas pealtavaatajaskond ning tänu nende aktiivsele kaasaelamisele sai loodud üsna suurvõistluse tunne.

Vaataks nüüd üle ka lähemalt, mida me siis platsil tegime.

1. - 2. Püsiistumine ja -lamamine ning juurdekutsumine - 10 / 10p.
Tänased püsivused olid väga ilusad ja ka liikumisjuhi tegemised ei häirinud meid kuigivõrd.

Individuaalvõtete esimene osa:

1. Eseme äratundmine - 10p.
Iti poolt väga ilus sooritus. Pisivigu minu silmale siiski (näiteks kontakt võtet alguses) on ja nendega üritame veel ja veel tegeleda.



2. Z skeem - 9,5p.
Jah ära tegime, kuid ise ma päris rahule ei jäänud. Soovida jättis kõrvalkõnd, istu asend oli viltu ja midagi juhtus teisel pöördel, Iti justkui seisatas hetkeks. Kuid vastukaaluks asendite võtmine ilus ja kiire, asendid ja püsimine asendites väga ilusad.



3. Ringi ümber koonuse - 10p.
No siin ei ole mul küll koerale ühtegi etteheidet, väga ilus sooritus. Hea kiirus, imeilusad kaared, kiire peatumine ja ilus püsimine, ilus hantli haaramine ja toomine. Ise jäin kuidagi "hop" käsu ütlemisega viivitama, kuid jõudsin siiski veel õigel ajal öelda.



4. Juurdekutsumine - 9p.
Esimene käsklus minu poolt veidi nõrga häälega ja seda oli ka kohe näha koera kiiruses, mistõttu sai peatumiskäsk antud veidi ennetavalt. peatus iseenesest ilus. Järgmine käsk juba õige hääletooniga ja imeilus lama asend. Lõpus põhiasend aga oli üsna viltune.



Sellega said esimese osa võtted läbi. Nüüd väike paus ja siis uuesti platsile.

5. Kaugjuhtimine - 9p.
Vana viga, seismisest isuma minekul väike tagajalgade ettetulek, muidu aga super.



6. Ruutu saatmine - 10p.
Taas minu kärsitus ja peatuskäsk ringis veidi liiga vara, kudi õnneks läks - Iti peatus ringi sees. Ülejäänud võte perfektne.



7. Kõrvalkõnd - 9p.
Asi hakkab tasapisi paremuse poole liikuma. Jah, veidi on ette kiikamisi, kuid suuri kontakti kaotusi ei ole. Ja millegipärast tagurpidi kõnd algas pahasti, tavaliselt see meil imeilus. kuid päevad poel vennad. Laias laastus jäin ka ise Iti kõrvalkõnniga väga rahule, mis ei tähenda muidugi, et me ei jätka lihvimist.



8. Suunatud toomine - 10p.
No ise ma ei jäänud rahule asendiga märgis, see küll ilus polnud - seega sellega peame veel tööd tegema. Muus osas aga taas ilus sooritus.



Ja läbi ta oligi. Tulemuseks 307,5p. ja 1. koht. Iti oli täna platsil imeline, ta oli kenasti keskendunud, ei rapsinud siia sinna ega oletanud järgmist käsku. Ta ootas ja kuulas igal pool mind tähelepanelikult. Sellise sõbraga on ringis lust tööd teha, sa tead et me teeme seda kõike koos ja naudime seda, mida teeme. Iti käitumist ringis kommenteerisid ka pealtvaatajad, kes on varem Iti võistlemas näinud ning ütlesid ka kõik ühest suust, et Iti käitumine ringis oli väga enesekindel, rahulik ja keskendunud. Ehk hakkab noorest uljaspeast tõsine sportkoer saama? Jah pisivigu on veel mitmeid, kuid nendega tegeleme ja loodame ka need kõik seljatada.

Teisel kohale tulid meie ammused tuttavad SK maailmavõistlustelt Dani Diaz ja Elliot Hispaaniast. Dani oli Soomes puhkusel ja kasutas võimalust Soomes ka võistelda. Ja tegid nad seda edukalt, sest I järk (298p.) tagas neile Soome SK CH tiitli.






No comments:

Post a Comment