Saturday, June 8, 2019

LAUPÄEV, 08. JUUNI 2019

EESTI MEISTRIVÕISTLUSED SÕNAKUULELIKKUSES 2019

Saage palun tuutavaks: 

Eesti SK Meister 2019 - Tendning Bonfire - ehk lihtsalt ITI

 
Sellel aastal toimus SK Meistri väljaselgitamine Kuressaares, korraldajaks Koerteklubi Aktiiv. Kohtunikuks oli Irina Popjonoka Lätist.

Nädal enne võistlusi oli ilmataat väga kuuma laine peal ja eks veidi oli hirm, kas ka laupäeval on nii palav ilm. Kuid võta näpust - ilm oli just paras sõnakuulelikkuse võistluste jaoks - normaalsed soojakraadid ja mõnus mereranniku tuul. 

Kõigepealt alustaksin sellega, et kohalejõudmine võistluspaigale polnud kuigi lihtne. Navigaator täpset aadressi ei tunnistanud, kuid midagi sinnapoole ja loomulikult kohale jõudes leidsin ennast väga kummalises kohas. Õnneks oli korraldaja telefoninumber käepärast ja õnneks see ka vastas ning pärast väikest seiklemist jõudsime kenasti õigeaegselt kohale (õnneks olime varunud piisavalt aega). Kohapeal selgus, et ma polnud ainukene, kes maadles kohale jõudmisega. No õnneks lõppes see seiklus kõigi jaoks õnnelikult.

Meistritiitlile pretendeeris sellel aastal 6 võistluspaari. Meie olime järjekorras viiendad, kuid kuna enne meid oli ühel koeral jooksuaeg, siis läksime starti juba neljandana.

Esimesena astusid võistlustulle, ja tegid oma debüüdi  mesitrivõistlustel, Sveta ja Vip. Ja oh õudust, mis toimus ühel hetkel, kui Sveta ja Vip sooritasid oma võtteid. Nimelt asus plats vahetus läheduses lennuväljale ja lennugraafik elas oma elu, mis tähendab, et Sveta ja Vipi soorituste ajal maandus reisilennuk ja tegi ta seda väga madalalt, lausa puulatvade kõrguselt. Müra oli kõrvulukustav, kuid tundus, et Vip poiss ennast sellest eriti häirida ei lasknud.

Loomulikult tekkis väike hirm, et kas niimoodi jätkubki terve päev, sest kõik koerad ei pruugi olla nii tugeva närvikavaga. Teadjamad ütlesid, et järgmine lennuk maanub alles õhtul. Kuid see lennuk pidi ju tagasi ka minema, seega millal ta õhku tõuseb? Õnneks õhkutõusmisel lennuk üle platsi ei lennanud. Kuid sellega asi ei lõppenud. Mitu tundi hiljem tuiskasid üle platsi, ja sama madalalt, kaks reaktiivlennukit kõrvuti ja seekord oli müra veel kohutavam. Kahjuks sel hetkel platsil olnud koer lasi ennast üsna häirida. Ja jõudsime ka õhtuse reisilennuki maandumise ära oodata ning ka selle koera sooritused, kes hetkel platsil oli, kannatasid tugevalt.

Meie etteaste ajaks oli olukord normaliseerunud. Tõin Iti platsi äärde, kui Regina tegi oma sooritusi, ja andsin talle võimaluse veidi mängu jälgida. Iti jälgis platsil toimuvat päris rahulikult. Tegime ka veidi kontaktiharjutusi ja vaatasime üle närvikava nii koeral kui ka endal. Ja kätte jõudiski meie kord.

1. UWE - 10p.
Kahjuks selle võtte videosse võtmise magasime maha, sest selle tegid kõik osalejad järjest. Iti sooritusega jäin igati rahule, põhiasendis rahulik ja keskendund, ilusad kiirused ja ilus kaar, samuti ilus seisa peatus ning ka lõpuosa kohta ei saa ühtegi kriitilist momenti tuua. Väga tubli.

Järgmisest võttest alates tegid kõik oma 7 võtet järjest.

2. Juurdekutsumine - 9,5p.
Väga ilus sooritus Iti poolt, ise jäin igati rahule. Kuna kohtunikult hiljem tagasisidet ei tulnud, siis ei oska oska kommenteerida, mille eest see pool punkti. Kuid olen nõus, et alati saab paremini.



3. Kõrvalkõnd - 8,5p.
Oi kui rahul ma olen sellise tulemusega. Kui nii  suudaksime ka MMl teha, siis oleksin maailma õnnelikuim inimene.



4. Edasi saatmine + ruut - 10p.
No veidi jäi kripeldama edasi saatmine, kus Iti kiskus tsipa paremale, kuid olles andnud peatumise käsu nägin, et ta on napilt ringis sees (süda jäi rahule). Ruutu minek imeilus ja ka võtte lõpuosa imeilus.



5. Kaugjuhtimine 10p.
No siin olen ma lausa sõnatu, kas Iti tõesti võttis ennast kokku ja nii hästi keskendus? Tavaliselt väike vääratus tuleb seismisest istuma minemisel, kuid võta näpust - ju sisi seekord ta seda ei teinud. Kuna ma ise ei vaata koera asendite vahetusi (vaatamisega ma kuidagi survestan koera ja ta võib hakata minu käskudes kahtlema), siis ma ei oska ise kommenteerida. Igatahes supertubli sooritus!



6. Eseme äratundmine - 10p.
Ka see on võte, kus ma ise koera tööd ei vaata, kuid seda tajusin küll, et väga kiiresti tuli tagasi (video pealt vaatsin, et tegi oma töö 6 sekundiga - minek, otsimine ja tagasitulek). Eseme ära võtnud ja pilgu peale visanud oli rõõm tohutu - minu väike võrukael oli teinud supersoorituse.



7. Suunatud toomine - 10p.
Oli tõesti ilus sooritus, kuid ise tahaks asendit märgis paremaks, kas MMl sellisest asendist piisab, et saada kõrgeid punkte?



8. Z skeem - 8,5p.
Taas olen väga, väga rahul sooritusega ja tulemusega. istu asend oli viimane ja see oli veidi viltu ja eks kõrvalkõnd jättis ka veidi soovida.



9. Püsiistumine - 10p.
Tubli Iti! Niimoodi peabki istuma.

10. Lamamine ja juurdekutsumine - 10p.
Veel kord - VÄGA TUBLI TÜDRUK! 

Võistluse ajal ma meie punkte ei näinud, olin lõpetades ülimalt õnnelik, et kõik võtted said sooritatud ja et ühtegi ebaõnnestumist ei tulnud. Platsilt väljudes ütles Tiina, kes meid ka videosse võttis - aitäh Tiina, et olime saanud üsna mitu korda 10p. Ja kui ma pärast meie hinnetelehte vaatasin, siis oli lausa sõnatu, olime saanud lausa 7 võtte eest 10 punkti! Oi Iti - sa ei kujuta ette, kui hea meel mul sinu ja meie mõlema üle on - sinu üle olen lisaks veel ka väga, väga uhke!

Võistlema tulles oli meie eesmärk teha ilusat koostööd ja mitte teha ühtegi 0 tulemusega sooritust, see meil ka õnnestus ja kuni viimase hetkeni polnud mul aimugi, milliseks tulemused kujunesid. Alles autasustamisel selgus, et lõpptulemusena kogusime 309p., mis tagas meile ka selle aasta SK Meistri tiitli.





Kõik tulemused

Iti, Iti, Iti - kas me tõesti saime sellega hakkama? Ma ei oska oma rõõmu ja emotsioone sõnadesse panna, olen ülimalt õnnelik ja seda eriti oma väikese, fantastilise sõbra üle.

Võistluse lõppedes võttis kohalik telereporter meilt intervjuu ja jäädvustas ka mõned fotod.

Palju õnne ka Viktoriale ja Egele suurepäraste tulemuste eest!

VIDEO: Eesti kõige sõnakuulelikum koer on Iti

Kõik pinged olid nüüd maandatud ja saime rahulikult nautida järgmiste klasside sooritusi. Kuna päeva lõpus selgitati ka meeskondliku võistluse võitjad, siis elasime (Iti sai nüüd mõnuga jälgida edasist võistluste kulgu ja kaasa elada igale ruutu saatmisele) täiega kaasa oma meeskonnakaaslastele: Tiinale ja Sassile ning Naimale ja Rodile.

Suured tänud Svetale, kes kostitas meid kõiki mõnusa jäätisega. Kui Sveta ja Aet poodi läksid, siis nad küsisid, et kas on mingit soovi ja tellisin jäätise. Tagasi jõudes tegid nad üllatuse tervele meeskonnale. Päev venis üsna pikaks, sest võistlejaid oli päris palju. Meeskondlik autasustamine toimus alles kuskil kella viie aegu õhul.

Meie meeskond võitles välja kolmanda koha, kuid mõni päev hiljem tuli teade, et arvestustes oli tehtud väike viga ja tegelikult võitlesime välja lausa teise koha. Tublid tüdrukud ja koerad, te olete võrratud! 



Selle aasta sõnakuulelikkuse Eesti tippsündmus on seega seljataga ja meie jaoks oli see võistlus igati edukas. Aasta jooksul on tehtud palju, palju tööd ja võin ainult tunda siirast rõõmu oma neljajalgse sõbra üle, kes kõik meie jõupingutused kenasti täna ka vormistas. Aitäh sulle kallis väike sõber! Kuid ega selle võistlusega töödele ja tegemistele punkti saa panna, lihvimist ja pusimist on veel mitmete asjadega, seega jätkame rõõmasalt oma igapäevaseid toimetamisi trenniplatsidel.

No comments:

Post a Comment