Sunday, December 4, 2011

LAUPÄEV, 03. DETSEMBER 2011

RV SK VÕISTLUS HELSINGIS "HELSINKI WINNER 2011" RAAMES.

TULEMUS: 291p., I järk, 2. koht, Reserv CACIOB


Soome Kennelliit korraldab igal aastal "Soome Võitja" näitusega samal ajal ka RV sõnakuulelikkuse võistluse ja sel aastal otsustasin, et osaleme Rikaga ka. Teades kui raske on Soomes pääseda sk võistlustele (osalejate arv saab alati väga kiiresti täis), siis otsustasin meid kirja panna kohe kui registreerimine lahti läks, seda siis juba 20. oktoobril. Otsuse osaleda sellel võistlusel tegin ka põhjusel, et saada taas lisakogemusi sellistelt suurtelt võistlustelt, mis sarnanevad väga MM-l toimuvaga. Mitteametlikke kanaleid kaudu jõudis registreerimise lõppedes meieni info, et osaleb 50 koera - vau, see on juba nagu väike MM. Eks väike kõhedus tuli sisse, sest teadsin kui kõvad vastased meid ees ootavad (on ju Soome sk tase teada ja tuntud). Võistlusnädala alguses ilmus lõpuks ka ametlik info osalejate ja võistluse kohta. Meie stardinumbriks oli 7. Super, me ei pea närveerima tunde enne kui platsile saame. Teadsin, et ka Sveta oli ennast kirja pannud ja stardijärjekorrast selgus, et Sveta on võistlustules veel enne meid - neljandana.

Enne Soome sõitu küsiti meilt, et mis ootustega me sinna läheme? Olin just läbi lugenud Nina Svartbergi poolt kirjutatud raamatu "Kilpailemisen taito" ja julgen kõigile koerasportlastele soovitada - tegemist on super raamatuga, mis paneb meid, koerajuhte, hoopis teisiti mõtlema. Mõeldes raamatust saadud headele näpunäidetele oli minu vastus küsimusele meie ootuste kohta järgmine: "Me läheme võitma!". Minu kohta jube julge väljaütlemine ja seitsmes meel üritas kogu aeg mulle selgeks teha, et Anne - mõtle nüüd ikka kainelt ja ära üle pinguta. Taas tuletasin meelde, mis soovitusi sellises situatsioonis raamatus jagati ja üritasin neid kõiki järgida.

Soome sõitsime juba reede õhtul. Minu põhimõte on, et kui vähegi võimalik, siis anda koerale võimalus veidi kohaneda võõraste tingimustega vähemalt päev enne, mitte viia teda laevalt otse võistluspaigale. Meie reisikaaslaseks oli Evi, kes oli kõik need päevad meile igati toeks ja abiks, suur tänu sulle Evi hea seltskonna ja suurepärase abi eest.

Ööbisime kohas, mis on Rikale juba varasematest reisidest tuttav ja lootsin, et see aitab tal kiiremini kohaneda. Kuid minu lootused vedasid mind alt. Terve reede õhtu oli Rika kohutavalt närviline, urises aina pere koerte peale ja öösel ma kardan, et ta ei maganud silmatäitki, sest niipalju kui mina olin ärkvel, niipalju kuulsin kogu aeg, et Rika liikus toas edasi tagasi. Laupäeva hommikul jätkus kõik samamoodi. Jalutuskäigu ajal alles tundsin taas oma koera ära, ta ei lasknud ennast häirida teistest koertest ja jooksis lõbusalt ringi nagu oleksime olnud kodustel metsaradadel. Koju tagasi jõudes oli meil veel piisavalt aega enne kui pidime startima võistluspaiga poole. Nüüd oli Rika veidi rahulikum, sest osa pere koeri olid lahkunud koos perenaisega agility võistlustele ja rahulikumad koerad olid jäänud koju. Kuid nüüd ilmnes järgmine probleem - Rika oli mänguasjade kasti perenaine ja ta hakkas mänguasjadega meid ahistama. No sedasi ei tule ju puhkamisest midagi välja. Otsustasime Eviga minna veidi endid tuulutama ja jätsime koerad omapäi koju teades, et Rika on siis rahulikum. Tagasitulles oli pall esimene asi, mis jalge ette toodi ja kõik jätkus vanaviisi. Õnneks ei olnud enam palju aega kui pidime startima. Aga sees erilist optimismi küll ei olnud, sest teadsin, et koer ei ole korralikult puhanud. Üritasin taas järgida Nina Svartbergi raamatust saadud nõuandeid. Ja oligi käes aeg asuda teele Messikeskuse poole, kus see suur üritus pidi toimuma. Kohale jõudsime probleemideta. Väike segadus tekkis puurile sobiva koha leidmisega, kas jätta pearingi juurde või viia ringide 2 ja 3 juurde. Kuna ringides 2 ja 3 toimus alles näitus, siis seal ei olnud puurile kohta võimalik leidagi ja seega panin puuri ringi 1 lähedusse. Siis aga hakkasin mõtlem, et kui Rika kuuleb kuue esimese võistleja suunatud toomise ja ruutu saatmise käskluseid, siis ta läheb hulluks. Ei jäänudki midagi muud, kui ikkagi leida kohta ringide 2 ja 3 läheduses, sest seal toimusid rahulikumad võtted. Kuna jõudsime kohale pea poolteist tundi enne võistluste algust, siis oli aega koeraga näituseplatside vahel jalutada ning käia ka õues. Nüüd käitus Rika tavapäraselt nagu ta sellistes situatsioonides ikka käitub. Kuid siiski olin otsustanud nendel võistlustel teha väikese muudatuse sooritusteks valmistumisel, uskusin ise siiralt, et see aitab meid.

Nagu eelpool juba öeldud toimusid võistlused Messikeskuses. Võistluste korraldaja oli Soome Kennelliit. Antud võistlus oli ka kvalifikatsioonivõistlus 2013. aasta MM-le kvalifitseerumiseks. Seega omas see võistlus soomlaste endi jaoks suurt kaalu.

Võistluste peakohtunikuks oli pr. Carina Savander-Ranne, kelle käe all olen Dixiga võistelnud kahel korral (MM 2006) ning Tallinnas (juuli 2007) ja Rikaga korra Porvoos (mai 2009). Võistluste kohtunikeks olid ka pr. Kaisa Lähdesmäki ning hr. Ralf Björklund, kes samuti ei ole meile võõrad. Hr. Björklundiga kohtusime alles paar kuud tagasi SK Eesti Meistrivõistlustel.

Võistluste platsid ja sooritused olid jagatud järgmiselt:

Ring 1 - kohtunik pr.Carina Savander-Ranne
* suunatud toomine
* ruutu saatmine
* kaugjuhtimine

Ring 2 - kohtunik pr.Kaisa Lähdesmäki
* püsilamamine
* püsiistumine
* metallhantel üle tõkke
* juurdekutsumine

Ring 3 - kohtunik hr. Ralf Björklund
* Z skeem
* kõrvalkõnd
* eseme äratundmine

Eelinfoga saime teada, kuidas ringid paiknevad, kus toimub registreerimine ja mis kell võistlus algab. Kuid võistluste korralduslik pool jättis kohapeal veidi soovida. Kuna näituse ringid ei lõpetanud oma tegemisi õigeaegselt, siis tundus, et ega sk võistlus ka alga õigeaegselt, kuid mingit infot selle kohta ei tulnud. Olime teadmatuses, mis kell alustatakse, kuidas toimub ühest ringist teise minek, kuidas on korraldatud püsivõtted - küsimusi oli veel palju, kuid küsimusteks need ka jäid. Kuskilt imbus läbi, et alustatkse 17.00, seega pool tundi planeeritust hiljem. Mingil hetkel vaatasin, et võistlejad hakkavad kõik kogunema sekretariaadi laua juurde ning seadsin ka sammud sinna. Mõni minut peale viit saime esimese ametliku info võistluste kohta - lõpuks ometi. Olles nüüd teadlik asjade käigust läksin veel veidi jalutama. Olles platsi vastas küljel näen, et peakohtunik taas seletab seal kõvahäälselt midagi. Kiirustasin ka sinna, et järsku jään millestki tähtsast ilma. Oligi teatatud, et enne võistluste algust on vaja tuua kõik koerad kohtunike juurde kontrolli. No küll oli hea, et ma ei olnud veel kaugemale jõudnud minna. Jooksuga läksin koera järele ja kõik laabus kenasti. Panin koera veel puuri puhkama ja läksin vaatama esimeste koerte sooritusi. Kuna vaipkate, millel võistlused peeti, oli jube libe ja mingit proovimisvõimalust ka eelnevalt polnud, siis tahtsin näha, kui palju see libe alus koeri mõjutab. Eelkõige lootsin näha kiirete koerte ruutu saatmise sooritusi, kuidas nad ruudus suudavad peatuda. Kuid minu üllatuseks olid kõik koerad enne meid üsna mõõduka kiirusega, sellist torpeedot nagu on Rika, polnud ühtegi. No egas midagi - läheb kuidas läheb. Olin ise väga rahulik (kuigi jälle see seitsmes meel üritas mind endast välja viia) ja ei allunud oma mõtete provokatsioonidele vaid järgisin taas Nina Svartbergi soovitusi.

No nii ja ongi käes meie kord. Enne ringi sisenemist valisime suunatud toomise hantlid ja poole, millist hantlit peame tooma. Loosi tahtel saime parema hantli.

I RING

1. Suunatud toomine - 9p.
Liikumisjuht juhatas meid alguspunkti ja kõik võtted algasid väljendiga "võte algab" (uute FCI reeglite üks muudatusi), peale mida ei tohi enam koeraga suhelda. Rika jälgis hoolega hantlite asetamist ning käskude täitmisega ei olnud mingeid probleeme, Rika töö oli taas suurepärane. Kui me olime selle ringi kõik võtted sooritanud, siis kohtunik ütles, mille eest ta punkte maha võttis. Meie suunatud toomise kohta mõtles ta veidi ja ütles, et isegi ei mäleta, mille eest ta selle ühe punkti maha võttis. Kuid minu nägemus oli järmine - kiirused märki minekul, hantli järele minekul ning tagasi tulles olid väga head (no nii head, kui libedal vaibal võimalik oli), asend märgis ei olnud selline nagu tahaks (taas madalstart), hantlit haaras ka liiga tormakalt ja loomulikult libises peaaegu vastu aeda. Eks see üks punkt nende asjade nahka läks. Kuid algus oli tehtud ja väga korraliku tulemusega.

2. Ruutu saatmine - 9,5p.
Stardis jõudis ikkagi väike ebameeldiv mõttevälgatus peast läbi käia - kuna Rika esimeses võttes tõi paremalt hantlit, siis ruudu märk oli just sinna suunas ja väike kartus oli, et ta uuesti ei lähe hantlit otsima (teiste sooritusi jälgides oli see probleem päris tõsine). Märki saatmine õnnestus suurepäraselt. Kuna me aga ei olnud saanud proovida vaiba libedust, siis ei olnud mul mingit plaani, millal ma annan ruudus peatumise käsu, sest ma ju ei teadnud tema kiirust ette ennustada. Minu üllatuseks oli aga ka Rika kiirus veidi, veidi aeglasem kui tavaliselt ja käsu peatumsieks andsin murdosa sekundist enne ruutu. Rika üritas peatuda ja keerata minu poole, kuid libises loomulikult selle efektse pöördega tagaurpidi - õnneks aga no nii õigesse kohta kui vähegi sai ja kohe kõlas ka "lama" käsk. Seekord kuulsin ka ise, kuidas rahvas ohkas, kas efektse soorituse pärast või seepärast, et tabas kogemata kümnesse. Kõrvalekutsumisel oli taas hea kiirus ja tuli kenasti kohe kõrvale. Selle võtte eest võttis kohtunik pool punkti maha selle eest, et Rika olevat teinud märgis ennetava tõmblemise (ta ei lahkunud märgist loata, kuid tõmbles).

3. Kaugjuhtimine - 9p.
Kaugjuhtimisel kasutati elektroonilist tablood ja asendite järjekord oli järgmine: SEISA - LAMA - ISTU - SEISA - ISTU - LAMA. Väike etteliikumine seismisest lamama minekul, sest Rikal on komme teha seda õhus ja siis maandub veidi ettepoole.



Enne ringist lahkumist ütles kohtunik oma kommentaarid ja märkis ära, et tema meelest olid väga ilusad sooritused ning soovis edu järgmistes ringides. Esimese ringi sooritusi oli vaatamas suur publik, sest selle ringi kõrval olid tribüünid. Enne oma soorituste algust nägin väga palju tuttavaid nägusid, kes olid meile ja Svetale tulnud kaasa elama. Aitäh teile kõigile kaasaelamise eest.

Esimese ringi sooritused olid palju lubavad, kuid seitse võtet oli veel ees. Kuna lamamine toimus kuue koera kaupa ja meie olime oma rühmas teised, siis oli meil piisavalt aega enne püsilamamist veel mängida ja rahuneda. Muidugi väga kahju oli sellest, et ei olnud võimalik rohkem jälgida esimeses ringis toimuvat, sest kaks järgmist ringi olid tublisti eemal ja kohe, kohe pidime ka ise jätkama, seega paljud ilusad sooritused esimeses ringis jäid nägemata.

Kuna meie puur asus kohe teise ringi kõrval, siis ei olnud vaja minna koera kaugelt tooma. Kui kõik kuus võistlejat olid esimeses ringis lõpetanud alustasime teises ringis püsilamamisega.

II RING

4. Püsilamamine - 9,5p.
Ring 3 asus kohe koerte seljataga, kuid kuna seal toimusid väga rahulikud võtted, siis ringis 3 toimuv koeri ei häirinud. Videolt võib näha, et häirimist põhjustasid hoopis piiksuvad lelud ja kuskilt tulevad koerte haukumised. Peale võtet ütles kohtunik, et pool punkti läks selle eest, et koer oli pead tõstnud. Videolt aga näen, et Rika tõstab pead lausa kahel korra (tundub, et kohtunik teist korda ei märganud, muidu oleks rohkem punkte maha võetud). Ja tagasi tulles koera juurde nägin, et Rika oli veidi viltu. Selle võtte eest lootsin saada maksimumpunktid, kuid mida teha - koer on koer.



5. Püsiistumine - 9p.
Siin ütles kohtunik, et koer oli alguses käppasid liigutanud ja seepärast ka punkti kaotus. Kuid minu jaoks oli väga tähtis asjaolu, et Rika ei olnud mulle järele keeranud. Kuna kõrvauti lamas 6 koera, siis esimesed koerad (Rika kaasaarvatud) jäid peremeeste eemaldudes (eemaldumine toimus vasakule poole) võrdlemisi kaugele ja vahel on juhtunud, et Rika keerab ennast järgi.



6. Metallhantel üle tõkke - 10p.
No lõpuks ometi täiuslik sooritus.

7. Juurdekutsumine - 9 p.
Eks siin jätisd soovida peatumised, mis võiksid olla teravamad, kuid nendes tingimustes Rika üks parimaid sooritusi.



Ja oligi läbi teine ring. Taas veidi hingetõmbepausi enne viimast heitlust. See kolme ringi süsteem oli korraldajatel väga hästi läbi mõeldud ja see toimis kui õlitatult, võistlus kulges väga sujuvalt ja kiiresti. Ainukene viga oli, et ei olnud võimalik jälgida kõikide sooritusi. Enne võistlusi olime üsna skeptilised, et kuidas see mass suudetakse läbi lasta ja olime ootusärevuses, et näha huvitavaid ideid koduste võistluste korraldamise tarbeks. Etteruttavalt olgu öeldud, et võistlus kestis 5h, mida ma poleks iial uskunud, et 50e koera sooritused jõutakse selle ajaga läbi lasta. Au ja kiitus korraldajatele!

III RING

8. Z skeem - 8,5p.
Asendite järjekord oli: ISTU - LAMA - SEISA. Olin järjekorra kenasti pähe õppinud ja ei mingit hirmu, et võiks sassi minna. Rika töötas päris hea meeleoluga, kõrvalkõnd oli ka enam vähem. Istu ja seisa asendid olid veidi viltu ja eks sealt need punktidki läksid. Kuid arvan, et need on meie võistluste ajaloos selle võtte eest saadud kõrgeimad punktid. Seega olen igati rahul oma sõbra sooritustega.

9. Kõrvalkõnd - 8p.
Taas arvan, et meie karjääri kõige kõrgemad punktid kõrvalkõnni eest. Üldiselt oli kõrvalkõnd üsna lühike, kuigi mõni väitis vastupidist. Aga võib olla asjaolu, et Rika töötas täna päris ilusti, ajas minu ajataju sassi. Igatahes võtte lõpp tuli mulle küll kuidagi ootamatult.

10. Eseme äratundmine - 9,5p.
No minuarust ideaalne sooritus, kuid kahjuks kohtunik oli teist meelt. Aga 9,5p. on ka ikka väga hea tulemus. Rika töö oli selles võttes suurepärane.



Rika töö oli läbi võistluse suurepärane ja nüüd oli aeg koera premeerida superpreemiatega.

Olles oma võtted sooritanud, ei olnud kellelgi aimu, mis on lõpptulemus, sest tulemusi ei olnud hallis kuskil välja pandud. Siis tuli mulle äkki sõnum õnnesooviga supertulemuse eest. Milline tulemus - mina ju ei teadnud üldse meie lõpptulemust? Selgus, et onlines on tulemused kõik jooksvalt üleval ja saimegi teada, et meie
lõpptulemuseks oli 291p.ja sellel hetkel olime oma punktisummaga lausa teisel kohal! Uskumatu punktisumma sellistelt suurtelt võistlustelt. Kuid see oli hetk, kus pea pooltel koertel olid veel osad võtted sooritamata.

Nüüd oli aega veidi ka endale mõelda. Rika panin puhkama ja Eviga lubasime endile korraliku õhtusöögi. Oi kuidas toit maitses ja nii hea oli olla. Mida aeg edasi seda tihedamini hakkasid tulema vasakult ja paremalt õnnesoovid ja nüüd tekkis juba ka endal mõte, et äkki tõesti õnnestub meil täna midagi suurt korda saata? Läksime vaatama esimese ringi viimaseid sooritusi ja nägime väga, väga ilusaid sooritusi, mis võisid meie tulemust sama ilusate järgmiste soorituste korral ohustada. Kuni viimase võistleja viimase soorituseni ei olnud tegelikult selge, kas me suudame säilitada teist kohta. Ja siis see selgus - ME OLIME SEDA SUUTNUD, ME OLIME SAAVUTANUD II KOHA. Ma ei uskunud seda selle hetkeni, kui autasustamisel hüüti välja meie nimi - nüüd ma uskusin seda! Ja nüüd ma usun ka seda 100%, et Nina Svartbergi nõuanded on kulda väärt.

Ja et meil läks lausa nii hästi, siis seda ainult tänu inimestele, kes meid aitasid ja toetasid. Suured tänud kõigepealt taas Evile, Svetale, Reesile, Marikale, Margele ja paljudele teistele, kes kohapeal viibisid ja meile kaasa elasid. Ja muidugi suured tänud Anne Saviojale, kes oli nõus meie seltskonda enda juures majutama.

JA LOOMULIKULT KÕIGE SUUREM KUMMARDUS RIKA EES, KES SUUTIS NIIVÕRD HÄSTI KESKENDUDA JA TÖÖD TEHA!

Kõik tulemused SIIN:


Õnnitlused ka Svetale, kes võttis vastu väljakutse ja tuli osalema. Võib-olla Sveta kõik soovid ei täitunud, kuid sellises konkurentsis ja sellistes tingimustes (neil on suurvõistluste kogemuste pagas ju alles lapsekingades) saavutada nii korralik tulemus (238,5p., II järk) ei ole mitte juhuslik, vaid ikka suure töö tulemus. Sveta ja Winni te olete väga tublid ja edasi saab minna ainult paremuse poole.


Ja siin kaks Eestimaa kangelast:

3 comments: